•  
BEKAR EBEVEYN OLMAK 02 Ağustos 2021

Bu yazımızda bekar ebeveynlere yönelik tavsiyelere değindik. Yazımız “Mutlu Çocuklar Yetiştirmek -For Dummies” isimli kitabımızdan alınmıştır.

Ebeveynlik duygusal, fiziksel, zihinsel ve ruhsal yönden başlı başına bir mücadeledir. Bekar ebeveyn olmaksa iyice zorlayıcıdır. Burada sınırlar koyan, bilgeliği paylaşan, yemek yapan, kayıp futbol ayakkabılarını ve eski coğrafya kitaplarını arayan, tavsiye veren, model olan tek kişi sizsiniz.

Uyanık olduğunuz her an çocuklarınıza örnek teşkil ediyorsunuz. Bekar ebeveyn olarak, sizi destekleyebilecek bir insan ağına ihtiyacınız var. Bu ağ; yakındaki aile üyelerinizden, arkadaşlarınızdan, anne ve bebek grupları gibi topluluklardan ya da başka bekar ebeveynlerden oluşabilir. Kendinizle ilgilenmezseniz enerji ve heves kaynaklarınızı tüketebilirsiniz. İyi bir destek ağınızın olması; kendinize, arkadaşlarınıza, yetişkinlerle kurduğunuz başka ilişkilere, egzersizlere, rahatlamaya ve eğlenmeye zaman ayırmanızı sağlar.

Kendinize İyi Bakın

Medya, çocukları yalnız büyütmenin olumsuz etkilerine odaklanıp dursa da tek başına ebeveynlik yapmak çok tatmin edici olabilir. Çünkü çocuğunuzla iyice yakınlaşır, özel bir bağ kurarsınız. Hem bütün kararları verme sorumluluğu hem de günlük işler başınıza kaldığı için, gerginliğin artması da söz konusudur. Tek başınıza çocuk büyütüyorsanız kendinize iyi bakmanız çok akıllıca bir hareket olacaktır. İhtiyaçlarınızı karşılamaya başlamak için:

1. En sevdiğiniz yerlerin, insanların, etkinliklerin listesini yapın.

Aklınıza gelen her fikri yazın. En sevdiğiniz şeyler Parklı yalnız başınıza yürümek, iyi bir yemek yemek ya da iyi bir arkadaşınızla görüşmek kadar basit şeyler bile olabilir.

  • Yürümek, yüzmek ya da futbol oynamak gibi sevdiğiniz egzersiz ve etkinlik türlerini yazın.

  • Yemek yapmak, müzik dinlemek ya da resim yapmak gibi hoşlandığınız hobilerinizi ya da becerilerinizi yazmayı unutmayın.

  • Size destek olan, gülmenizi sağlayan arkadaşlarınızı ve akrabalarınızı düşünün.

  • Rahatlamanızı ya da gülmenizi sağlayan her şeyi ekleyin. Sıcak bir duş almak, iyi kitaplar okumak, arkadaşlarınızla yemeğe çıkmak, komik veya duygusal filmler seyretmek gibi aktivitelerden faydalanabilirsiniz.

2. Listenize geri dönüp daha sık yapmak istediklerinizin başına işaret koyun.

Bulduğunuz ikilinin en az iki tanesini önümüzdeki hafta yapmak üzere ajandanıza ekleyin. Bunu bir alışkanlık haline getirin, hayatınızdaki dönüşümü, daha enerjik ve eğlenceli bir insan oluşunuzu seyredin.

3. İşaret koyduğumuz etkinlikleri ayak uydurmak için günlük işlerinizde değişimler yapmayı planlıyın.

Etkinlik planlarının her birini gerçekleştirmek için işe yarayacak yöntemler bulun. Yardım edebilecek birini belirleyin.

4. Harekete geçin, adım atın.

Yaptığınız planlar, hayata geçirmediğiniz sürece hiçbir işe yaramaz. Kendinize ayırdığınız on dakikacık süre bile bazen bütün gününüzü güzelleştirebilir; bu yüzden çaba sarf etmek gerçekten hayatınız değiştirecek.

Etrafınızda olumlu insanların olmasına dikkat edin. Her gün gördüğünüz insanlar kendiniz için hissettiklerinizi çok değiştirebilir. Arkadaşlarınızla aileniz olumlu insanlarsa, iyi özelliklerinizin farkında ver hayata iyimser gözlerle bakıyorlarsa onların tavırları hem sizi hem ailenizi daha iyi bir yere taşıyacaktır. Kendinizi iyi hissetmeye daha yatkın olacaksınız, özgüveniniz artacak, hayattan daha çok zevk alacaksınız. Destek olmadan, çözüm önermeden sürekli eleştiren arkadaşlarınız ve akrabalarınızsa özgüvenize zarar verecek. Sizi destekleyen, hayata olumlu bir pencereden bakan insanlarla daha çok zaman geçirmeye çalış. Zaten iyimser insanlar daha çok yaşar, daha çok güler ve daha sağlıklıdırlar.

Mutlu Çocuklar Yetiştirmek -For Dummies(3. Basımdan Çeviri 2. Basım / Mart 2020)- Nobel Akademik Yayıncılık

Ed: Sue Atkins

Çeviri Ed: Fatma Melike Eşdur

ISBN: 978-605-9746-31-1

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.