•  
Kışın Açık Havada Oynamanın Önemi 27 Aralık 2021

Kışın soğuk günlerini yaşadığımız şu günlerde açık hava oyunlarının önemini tartışmanın zamanı geldi. Kış aylarında, genellikle çocukların evde kapalı alanda oyun oynamasına ve havanın sıcak ve güneşli olduğu günlerde dışarıda oynamasına izin verilir.

Birçok ebeveyn, çocuklarının soğukta dışarıda olmaktan “hoşlanmayacağından” veya dışarıda soğuk havada hastalanacaklarından korkar.

Tıpkı yaz ayları gibi sonbahar, kış ve ilkbaharın ilk günlerinde de dışarıda oynamak, birbirinden farklı, benzersiz keşfetme ve öğrenme fırsatları sunar. Bu nedenle, çocukların sağlıklı gelişimleri için açık havada oyun her türlü hava koşulunda sağlanmalıdır.

Ortadan Kaldırılan En Yaygın Kış Efsanesi

“Çocuğum dışarıda soğukta oynarsa hastalanır.”

Çoğu yetişkin kışı soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla ilişkilendirir. Ancak bu virüslere neden olan soğuğa maruz kalmak değildir. Aslında, bakteri ve virüslerin yaşadığı kötü havalandırılan kapalı ortamlara maruz kalmanın artması muhtemeldir. Kışın temiz havaya ve D vitaminine daha çok ihtiyaç duyan çocukları açık havada oynamayı teşvik ederek bakterilerden daha uzak kalmaların sağlayabilirsiniz.

 

Açık Havada Kış Oyunu Neden Önemlidir?

Dışarıyı Yeni Bir Mercekle Görün

İlkbahar ve yaz aylarında çocuklar parlak yeşil yapraklara, açan çiçeklere ve sıcak bir iklime alışkın olurlar. Oysaki yaz sonrası değişen mevsimle birlikte, çevrelerinde sararan çimenler, yere düşen yapraklar ve hatta buz gibi havalarla birlikte doğanın farklı özelliklerini görmeye başlarlar.

Bu gelişmeler çocuklara mevsimleri ve bitkilerin yaşam döngülerini öğrenme gibi yeni deneyimler ve fırsatlar sağlar. Çocuklar kışın açık havada oyun oynayarak çevrelerini farklı bir mercekten görmeyi de öğrenirler ve çevrelerine karşı “bilinçli gözlemci” olmaya doğru ilerlerler.

 

Açık Havada Oynamanın Fiziksel Sağlık Yararları

Kışın açık havada oynamak, fiziksel gelişimi ve esenliği destekler. Bunun nedeni, açık havada oynamanın, koşmak, zıplamak ve temel kas gruplarını çalıştırmak için güvenli bir alan sunarak tüm vücudun kullanımını teşvik etmesidir.

 

Atlamak, sallanmak ve koşmak gibi aktivitelerle çocuklar, büyük kas kullanımlarını artırırlar. Fiziksel aktivitedeki bu artış, çocukların kaba motor gelişimini ve genel sağlığını destekler.

Çocukların soğuk aylarda aktif kalmaları önemlidir, böylece yeni gelişen becerileri geliştirmeye devam ederler.

 

Açık Havada Oynamanın Duygusal Faydaları

Açık hava etkinlikleri ayrıca kendine güven ve riskleri değerlendirme yeteneği gibi duygusal sağlık yararlarını da teşvik eder. Çocuklar, kışın açık havada oynamayı teşvik ederek, kaygan yüzeyler gibi tehlikeleri belirlemeyi ve güvenliklerini sağlamak için davranışlarını yumuşatmayı öğrenirler.

 

Ayrıca, buzlu yapraklar ve siste oynanan oyunlar gibi kış ortamlarıyla ilgili zorluklar da çocuklara duygusal becerilerini geliştirmeleri için yeni yollar sağlar. Kış oyunları sayesinde çocuklar, keşfetmeyi, birlikte çalışmayı ve sonsuz problem çözme fırsatlarında uyum bulmayı öğrenirler.

 

Açık Havada Oynamanın Sosyal Faydaları

Son olarak, başkalarıyla dışarıda oynamak sosyal gelişimi ve iş birliğini teşvik eder. Bunun nedeni, oyunun çocuklara paylaşmayı, müzakere etmeyi ve çatışmayı çözmeyi içeren gruplar halinde birlikte çalışmayı öğretmesidir.

 

Sosyal açık havada oyun aynı zamanda çocuklara egzersiz yapma ve hayal güçlerini geliştirme fırsatı sunar. Kışın, dış ortamdaki fiziksel değişiklikler çocuklara sosyo-dramatik oyunlar ve kış temalı oyunlar için yeni fırsatlar sunar.

 

Oyun yoluyla keşfetmeye teşvik edilen çocukların yeni beceriler öğrenmeleri ve zorlukların üstesinden gelmeleri daha olasıdır, bu da kendine güveni, dayanıklılığı ve kendini savunmayı teşvik eder. Bu sosyal becerilerin gelişimi, sağlıklı sosyal ilişkilerin, iletişim becerilerinin ve güçlü bir benlik duygusunun gelişimi için oldukça önemlidir.

 

Kaynak: https://montessoriacademy.com.au/outdoor-play-in-winter/

 

Kitap Önerisi: 

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.