•  
ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME 03 Ağustos 2021

Bu yazımızda çocuklarda görülen tırnak yeme davranışının sebeplerinden ve yapılabileceklerden bahsettik. Yazımız “Çocuk Sağlığı ve İlk Yardım” isimli kitabımızdan alınmıştır.

Tırnak yeme davranışı genellikle üç-dört yaş ve üstü çocuklarda görülmektedir. Tırnak yeme çocukların yaklaşık olarak %33’ünde ortaya çıkmaktadır. Ergenlerin ise neredeyse yarısının tırnak yediği bildirilmektedir. Bu davranışın ortaya çıkmasında psikolojik gerilim ve çevreye yöneltilmiş öfke duyguları etkili olabilmektedir. Bu nedenle tırnak yeme davranışı bir uyum ve davranış sorunu olarak ele alınmalı ve altta yatan etkenler belirlenerek ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır.
Tırnak yeme davranışının ortaya çıkmasına etkili olabilecek pek çok faktör tanımlanmıştır. Bunların başında temel güvensizlik gelmektedir. Tırnak yeme çocuğun kendisine ve çevresine karşı sahip olduğu güvensizlik duygularının bir dışavurumu olabilmektedir. Yanlış aile tutumlarının da tırnak yeme davranışının ortaya çıkmasında etkili olduğu bilinmektedir. Çocuğun sürekli eleştirildiği, otoriter aile yapısının hakim olduğu ailelerde de tırnak yeme oranı yüksektir. Aile içi iletişim problemleri de bozukluğun oluşumunda sorumlu tutulmaktadır. Stres yaratan durumlara bağlı çocuktaki üzüntü, kaygı, korku, öfke ve değersizlik gibi duygular da tırnak yeme davranışına yol açabilir. Bu etkenlerin yanı sıra tırnak yiyen bir rol modelin olması da çocukta tırnak yeme davranışını başlatabilmektedir.
Tırnak yeme davranışında tedavi çocuğun üç-dört yaşından sonraki dönemde başlar. Çünkü bu döneme kadar oluşan davranışlar genelde geçici ve zararsızdır. Tedavide probleme yol açan durumların belirlenmesi ve ortadan kaldırılması önemli bir yer tutmaktadır. Ailenin ve çocuğun duygularını paylaşması için desteklenmesi, çocuğun dikkatinin farklı yönlere çekilmesi, yenmiş ve manikürlü tırnak görüntülerinin çocuğa gösterilerek farkındalık oluşturulması yapılabilecek girişimler arasındadır. Eldiven takma, tırnak biber sürme gibi davranışlar caydırıcı etki oluşturmamakta, aksine çocuğun dikkatini daha çok tırnaklara yoğunlaşmasına ve daha fazla kaygı yaşamasına neden olmaktadır. Ayrıca tırnak yeme davranışının deride enfeksiyon oluşumunu tetiklediği bilindiğinden, tedavi süresince el hijyeninin sağlanmasına dikkat edilmelidir.

Çocuk Sağlığı ve İlk Yardım (1. Basım / Mart 2019) - Nobel Akademik Yayıncılık
Ed: Prof. Dr. Reva Balcı Akpınar & Doç.Dr. Sibel Küçükoğlu
ISBN: 978-605-7895-70-7

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.