•  
ÇOCUKLARDA KISKANÇLIK 03 Ağustos 2021

Bu yazımızda çocuklarda görülen tırnak yeme davranışının sebeplerinden ve yapılabileceklerden bahsettik. Yazımız “Çocuk Sağlığı ve İlk Yardım” isimli kitabımızdan alınmıştır.

Kıskançlık, insanlara yönelik bir içerleme duygusudur. Çocukluk çağında ortaya çıkan kıskançlık duygusu genellikle psikososyal etkileşimlere bağlı olarak gelişir. Kıskançlığa genellikle korku ve öfke duyguları eşlik eder. Çocuklarda en sık rastlanan kıskançlık türü kardeş kıskançlığıdır.
Kardeşlik, insanlarım çoğu için yaşamlarındaki en uzun süreli ilişkidir. Toplumu oluşturan bireylerin büyük bir çoğunluğunun en azından bir kardeşe sahip olması, toplumsal yaşamda kardeşlik bağının önemli bir rol oynamasına öncülük eder. Kardeşlik, evlilik ve ebeveynlik gibi hayat boyunca kişiye olumlu ve destekleyici bir ilişki sunar.
Her insanda bulunan kıskançlık duygusunun kardeşler arasında da yaşanması normal kabul edilmektedir. Çocuk, anne ve babasının kendisine karşı duyduğu sevgiyi kardeşiyle paylaşmak istemez. Erken yaşlarda başlayan bu kıskançlık daha sonra çeşitli anlaşmazlıklarla ve çekişmelerle devam eder. Bu süreç içinde kardeşler, hem birbirlerine bağlı hem de karşı bir tutum içindedirler.
Çocuklar, kıskançlık duygusu ile iki yaş civarında tanışırlar. Bu yaştan itibaren kardeşi doğduğunda, kendisinin artık sevilmediği ve istenmediği duygusuna kapılır. Anne ve babasını herkesten kıskanır ve paylaşmak istemez. Bu süreçte anne ve babanın sergiledikleri yanlış tutumlar, kardeşler arasında yaşanan kıskançlığın patolojik düzeylere ulaşmasında en önemli etkendir. Okul çağı döneminde ise öğretmenlerin öğrenciler arasında ayrım yapması kıskançlık davranışlarına yol açabilmektedir.
Kıskançlığın önlenmesinde anne ve babalar yenidoğan bebekle birlikte büyük çocuğu ihmal etmemeli ve ona özel zaman ayırmalıdır. Ayrıca ebeveynler ve öğretmenler çocukları birbiriyle kıyaslamamalı ve her birine özel olduklarını hissettirmelidir.

Çocuk Sağlığı ve İlk Yardım (1. Basım / Mart 2019) - Nobel Akademik Yayıncılık
Ed: Prof. Dr. Reva Balcı Akpınar & Doç.Dr. Sibel Küçükoğlu
ISBN: 978-605-7895-70-7

 

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.