Bu yazımızda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğundan ve bu konuda bazı tavsiyelerden bahsettik. Yazımız "Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Aile & Öğretmen Kitabı" isimli kitabımızdan alınmıştır.
Nedir?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB); çocukların ders dinlerken odaklanma becerisini, çalışma performansını, görev ve sorumluluklarını yerine getirme becerisini, sınav başarısını vb. becerileri negatif yönde etkileyen bir sorundur. Çocukların, DEHB ile ilişkili kontrolsüz davranışları yüzünden sürekli eleştirilmeleri ve dikkat sorunları olduğu için giderek düşen akademik başarıları, zaman içinde kendilerine olan güven duygularını zedelemeye başlar. Derslerin sunuluş biçimi, ödevler, sınav sistemleri ve diğer değerlendirme araçlarının DEHB’li çocuklar için uygun olmaması, var olan yetersizliklerini giderek artırır. Sonuç olarak, normal bir gelişim düzeyi ve zekâya sahip olmalarına rağmen DEHB’li çocuklarda kapasiteleri ile uyumsuz okul başarısı kaçınılmaz bir son haline gelir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB);
“Nöropsikiyatrik” bir hastalıktır. DEHB, beynin “dikkat kontrol mekanizmalarındaki sorun” olarak tanımlansa da, davranışlarımızı kontrol eden yürütücü işlevlerdeki bozukluğu da kapsamaktadır.
Dikkat Eksikliği Denildiğinde Sadece Bir Eksiklikle mi Uğraşıyoruz?
Dikkat, sadece bir işe veya nesneye odaklanmak anlamına gelmemektedir. “Dikkat Eksikliği” terimi, eksiklikten çok birden fazla zihinsel işlevdeki bozulma anlamına gelmektedir. Bu işlevler;
DEHB’li Çocuklara “Dikkatli Ol” Uyarıları Etkili midir?
DEHB olan çocuğa “Dikkatli ol.”, “Dikkat et başarırsın.”, “Tek yapman gereken daha dikkatli olmak.” gibi uyarılarda bulunmak, yüksek tansiyonu olan bir kişiye “İstemiş olsan tansiyonunu düşürebilirsin.”, “Yükselen tansiyonunu kontrol etmek senin elinde olan bir şey.” demekle aynı anlama gelir. Çünkü her iki hastalık da biyolojik temellidir ve kişinin kendisinin isteyerek kontrol edebileceği durumlar değildir.
Öğretmenler İçin DEHB Konusunda Önemli Bilgiler
DEHB’li Çocuklarda Öğrenmeyi Etkileyen Belirtiler Nelerdir?
*Dikkat Sorunları
*Zayıf Organizasyon Becerileri
*Zamanı Ayarlamakta Güçlük
DEHB’li Çocukların Sınıf Uyumu Nasıl Artırılır?
*Öğrenciyi Anlamak
*Uygun Eğitim Programı Oluşturmak
Aile ve ilgili hekim (öğrenci eğer tıbbi takip altında ise) desteği alınarak, öğrencinin ihtiyaçları hakkında bir liste yapılarak, öğrenciye uygun bir eğitim ortamı oluşturulabilir. Örneğin,
Yukarıdaki örnek maddeler gibi oluşturulan bir liste, öğrencinin ihtiyaçlarını içermeleri ayrıca gerçekçi ve uygulanabilir olmalıdır.
Eğer öğrencinin yaşadığı sorunun ne olduğu tam anlaşılırsa, uyum ve motivasyon için doğru bir çözümleme uygulamaya konulabilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Aile ve Öğretmen Kitabı (1. Baskı/ Ekim 2020) – Nobel Akademik Yayıncılık
Ed: Uzm. Dr. Figen Karaceylan Çakmakcı (Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı)
ISBN: 978-625-406-421-0