•  
İnatçı Olan Çocuk mu, Ebeveyn mi? 02 Aralık 2019

Çocuklar istekleri ve arzuları karşısında bazen çok inatçı olabilirler. Bu durum, büyük oranda, çocukla ebeveynin önceki yıllarda başlayan iletişimine ve etkileşimine bağlı olup üç yaştan itibaren devam eden zorlayıcı ve inatçı davranışları yönetebilmek yine ebeveynin duyarlılığına bağlıdır. Çocuğu örselememenin oldukça önem taşıdığı bu süreçde dikkat edilmesi gerekenleri sizler için listeledik.

  • Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Çatışma yaratacak konuları başında kontrol edin, inatçı davranışı başlatmayın. Çocuğunuzu dikkate almadan isteğinizi yerine getirmesi için ısrarcı olmayın: “Oyuncağını Kerem ‘e verir misin? O evimizde misafir.” gibi.
  • Çevreden gelen talepleri öncelikle çocuğunuza sorun: “Haydi amcana merhaba de.”, “Bir şarkı söylesene” gibi.
  • Çocuğunuzun isteklerine karşı ilk tepkiniz olumlu olsun. Anne babalar genellikle beklenmeyen isteklere karşı “hayır” deme eğilimindedirler. Çocuğun inatçı tutumu bir süre sonra anne babayı bıktırır ve istek yerine getirlir.Bu tutarsız yaklaşım, çocuğun bir sonraki isteğinde daha inatçı olmasına yol açar. O nedenle, çocuktan gelen her isteğe ilk tepki olumlu olmalıdır ki hem inatçılık pekiştirlmesin hem de siz belki de evet diyeceğiniz bir durum için düşünme fırsatı kazanın.
  • Çocukla iletişim kurarken kibar ve anlayışlı olun. Çocuklar yaptırımlı ve emir içeren ifadelere karşı tepkili olurlar. Emir ifadeleri, hangi yaşta olursak olalım rahatsız edicidir ve olumsuz duyguları harekete geçirir. Çocuğun yapması istenilen durumlar için “Bana yardım etmek ister misin?”, “Rica etsem getirir misin?”, “Lütfen yanıma gelir misin?” “gibi ifadeler her çocuk için daha etkili sonuçlar verir.
  • Çocuğun uygun olmayan isteklerine “duygu odaklı” yaklaşın. O anda yapılamayacak istekleri olur çocukların. Uyku zamanı geldiği halde TV izlemek isteyen çocuğunuza “Hayır, bu saatte izleyemezsin. Uyku vakti şimdi.” karşılığı, inatçı tavrı tetikler. Oysa “Şimdi uyumak istemiyorsun sanırım. TV izlemek daha hoşuna gidecek öyle mi?” ifadesi, çatışmayı engelleyen iletişim başlatır. Hayır demeniz gereken durumlar için bile başka bir yoldan yapılamayacağını anlatabileceğiniz ifadeler kullanın.

Ve son olarak unutmayın ki; güvenlik ve sağlıkla ilişkili olmadığı sürece çocuğun tercihlerine saygı duymak benlik gelişimini güçlendiren en önemli etmenlerdendir.


Uzm. Birgül U. Bayoğlu

Bayındır Söğütözü Hastanesi, Çocuk Gelişimi Ünitesi/Ankara

Web Sitesi: http://www.cocuksesi.com

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.