•  
Nasıl İyi Bir Baba Olabilirsiniz? - 2 16 Aralık 2019

Çocuğun ruh sağlığı gelişiminde annenin olduğu kadar babanın rolü de çok önemlidir. Bazı yeni çalışmalar, babanın doğum sonrasında devam edecek ilgisinin doğum öncesinde gösterdiği ilgi ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Buna göre babanın çocuğuna olan bağlılığı, çocuğun gelişimi üzerinde anneninki ile aynı şekilde etkiler gösterme eğilimindedir.

Her ne kadar kadınların biyolojik ve hormonal olarak anneliğe hazır olduğu bilinse de, bebeğin anne rahmine düşmesi ile erkeklerde de bazı hormonal değişimler olmaktadır. Ancak buna rağmen erkeklerin bebeği kucaklarına alır almaz babalık duygusunu hissetmeleri beklenemez. Yapılan araştırmalar, çocuklarıyla daha çok zaman geçiren, onlarla fiziksel temas halinde olan ve özbakımına yardım eden erkeklerde baba rolünün gelişiminin daha kolay olacağını belirtmektedir.

Sevginizi Gösterin: Çocukların ebeveynleri tarafından istenilmesi, kabul edilmesi ve sevildiğini bilmesi onları güvende hissettirir. Özellikle babaların çocuklarına sarılmaya istekli olmaları ve kendilerini rahat hissetmeleri önemlidir. Her gün çocuğunuza ilgi ve yakınlık göstermeniz, çocuğun sevildiğini bilmesinin ve hissetmesinin en iyi yoludur.

Çocuğunuzun Annesine Saygı Gösterin: Babaların yapabilecekleri en iyi şey, çocuğun annesine saygı göstermektir. Eğer evliyseniz evliliğinizi güçlü ve canlı tutmaya çalışın. Eğer boşanmışsanız anneye karşı hala saygılı ve destekleyici olmanız önemlidir. Birbirine saygı duyan anne-babalar, çocuklarına da güvenli bir dünya sağlar ve böylece çocuk kendini de saygı duyulan ve kabul edilen biri olarak görür.

Birlikte Zaman Geçirin: Çocuğunuzla vakit geçirdiğinizde, sizin için ne kadar önemli ve değerli olduğunu hissedecektir. Eğer sürekli yoğunsanız ve onunla vakit geçirmiyorsanız o da sizin dediklerinizi dinlemeyecektir. Unutmayın ki çocuklar çok hızlı büyür. Şimdi kaçırdığınız fırsatlar ve anlar, hem şimdi hem de ileride ilişkinizden birçok şey götürecektir.

Duyulduklarını Hissettirin: Özellikle ülkemizde, baba ve çocuk arasında köprü kurmaya çalışan kişi genellikle annelerdir. Dolayısıyla babalar, çocuğun yaşadığı problemleri ya da yaptığı davranışları anneden öğrenir. Çocuklarınızın düşüncelerini veya problemlerini dinleyin ve bunun için zaman yaratın.

Sevgi ile Disiplin Verin: Her çocuğun rehberliğe, disipline ve sınıra ihtiyacı vardır; cezalara değil. Çocuğun olumsuz davranışlarının sonuçlarının ne olacağına yönelik konuşun ve gerekirse hatırlatma yapın. Olumlu, istenilen davranışlarını ise manevi ödüllerle (sarılmak, aferin demek gibi) pekiştirin. Açık, net, tutarlı ve sakin şekilde sınır koyan babaların çocukları hem güvende olduklarını hem de sevildiklerini hisseder.

Rol Model Olun: Babaları ile birlikte vakit geçirerek büyüyen kız çocukları, erkekler tarafından saygı duyulmanın nasıl olduğunu bilirler ve gelecekteki eşlerini bu şekilde seçerler. Erkek çocukları ise dürüstlük, alçakgönüllülük ve sorumluluk gibi değerleri babalarından öğrenirler.

Öğretmeni Olun: Babaların hayata yönelik öğreteceği çok şey vardır. Çocuğa doğru ve yanlışı öğreten, yapabileceğinin en iyisini yapması için cesaretlendiren babalardır.

Birlikte Yemek Yeyin: Öğünleri birlikte yemek, sağlıklı aile yaşamının en önemli parçasıdır. Bu yemekler esnasında tüm aile üyelerinin konuşma ve paylaşım yapma fırsatları da olur. Bu zamanlar, babaların çocuklarını dinlemeleri, anlamaları, konuşmaları ve öğüt vermeleri için iyi bir fırsattır.

Kitap Okuyun: Günümüzde televizyon, tablet ve telefonlar çocukların ve bizlerin hayatını ele geçirmiş durumda. Ancak çocuklar en iyi şekilde yaparak, okuyarak, görerek ve duyarak öğrenir. Bu nedenle, çok küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza kitap okuyun ve büyüdüğünde kendisinin de  okuması için onu cesaretlendirin. Onlara okumayı sevdirmeyi aşılamanız, kişisel ve kariyer gelişimlerine ömür boyu katkı sağlayacaktır.

Çocuklar büyüyüp evden ayrıldıklarında bile babalarının öğütlerine ve bilgeliğine ihtiyaçları vardır. Okula gitmek, yeni bir işe başlamak ya da evlenmek… Konu ne olursa olsun babalarının kendi hayatlarında ve geleceklerinde her zaman önemli bir yeri olduğu unutulmamalıdır.


Uzm. Kl. Psk. Ece Eryılmaz

Davranış Bilimleri Enstitüsü, Çocuk ve Genç Bölümü/İstanbul


Kaynak: http://milliyet.com.tr/pembenar/basarinin-temelinde-baba-var-2462955

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.