•  
Oyun Hayatın Kendisidir 28 Kasım 2019

Yetişkin biri için yaşamak ne denli önemliyse bir çocuk için de oyun aynı önemi taşır. Çoğu zaman önemsemediğimiz hatta farkına varmadığımız oyun, yetişkinler için bile rahatlatıcı bir yaşantıyken çocuklar için hayatın kendisidir.

Çocuk için oyun; hayatın kurallarını öğrenmek, yetişkinleri anlamak, sorunları çözmek yani büyümektir. Çocuklar, “Doğru olan nedir, nasıl davranmalıyım, insanlar nasıl birlikte yaşar, diğer insanlarla nasıl konuşmalıyım, bunu yaparsam yanlış mı olur” gibi kavram ve yorumlara oyun oynayarak ulaşır. Neden-sonuç ilişkisi, analiz, yordama gibi zihinsel yetileri oyunla başlar ve güçlenir. Özellikle 3-6 yaş arasında hem toplumsallaşma hem de bilişsel yetenekler yönünden oyun hiçbir eğitim ya da tedavinin yaratamayacağı sonuçlar doğurur. Başka türlü kabul ettiremeyeceğiniz durumları çocukla oturup oyun oynayarak onaylatabilirsiniz. Yemek masasını oyun sahasına dönüştürerek isteksiz bir çocuğa dünyaları yedirebilirsiniz. Uyumakta zorlanan bir çocuğu yatmadan önce oynanan bir oyunla rahatlatabilirsiniz. Çocuğun sağlıklı davranışlar geliştirmesine ve paylaşımcı olmasına zemin hazırlayan oyun, bizim de çocuğu tanımamızı sağlayan en önemli araçtır. Oyun oynarken bir çocuğu izlediğinizde neyin onu rahatsız ettiğini, neden korktuğunu ya da kimi örnek aldığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Hatta sorunları nasıl çözümlediğine de şahit olabilirsiniz...

Anne-babalar büyüdükçe oyun oynamayı ve oyun oynamanın eğlencesini unuturlar; oysa çocuklar özellikle anne-babalarıyla oyun oynamaktan zevk alırlar. Bu bağlamda, “Anne baba olmaya, önce oyun oynamayı hatırlayarak başlanmalıdır.” denilebilir. Ancak çocuklar engellenerek, kısıtlanarak ya da yönlendirilerek değil; güvenlik sınırları içinde serbest bırakılarak, kendi kurallarıyla ve hayal güçleriyle oyun oynamalıdır. Bir çocuk dilerse bir kurbağayı uçurabilir ya da taştan bir güvercin yapabilir.

Daha ne duruyorsunuz! Kapatın televizyonu ve oyuna başlayın. Bakın bakalım, çocuğunuzun gözleri nasıl da gülüyor…


Uzm. Birgül U. Bayoğlu

Bayındır Söğütözü Hastanesi, Çocuk Gelişimi Ünitesi/Ankara

Web Sitesi: http://www.cocuksesi.com

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.