•  
Pandemi Sürecinde Okula Geri Dönme 01 Eylül 2020

Bu yazımızda pandemi sürecinde çocukların okula uyum sürecini ele aldık.

    Okulların açılmasına çok az bir zaman kaldı. Bu sefer okula geri dönme süreci diğerlerinden çok daha farklı olacak. Dünyada ve ülkemizde görülen pandemi sürecinden dolayı herkesin hayatında birçok değişiklik oldu. Bu dönemde hayatımızda olan en büyük değişikliklerden biri de onlarsız dışarı çıkamayacağımız maskelerimizdir.

    Maske takma konusunda çocukları da bilinçlendirmeliyiz. Bunun için çocuklara uygun boyutlarda güzel maskeler alarak evde ilk önce çocuğun denemesi için, yani maskenin nasıl takılması gerektiğini öğretmek amacıyla provalar yapabiliriz. Çocuklara bu maske takma sürecini, onları korkutmadan ama maskenin önemini belirterek hayatımızın bu sürecinde maskeyi dışarı çıkarken düzenli bir şekilde hep takmamız gerektiğini anlatmalıyız. Bu konuda çocuklara bilgilendirme yaparken çocuğun yaşına uygun bir şekilde açıklama yapmalıyız. Çocuğu bilgilendirme konusunda pandemi için hazırlanmış olan kitaplar ve çizgi filmlerden yararlanabiliriz. Bu konuyu çocuklara görsel uyaranlar yoluyla anlatmak, küçük yaştaki çocuklar için çok daha güzel olacaktır. Anlatırken çocukları korkutmadan hem oyun havasında hem de gerçekçi bir şekilde anlatmalıyız. Çocuklara maske takmadığımız zaman neler olabileceğini oyuncaklar üzerinde (mesela ayıcıklar, kuklalar ve bebekler üzerinde) dramatize ederek gösterebiliriz.

    Pandemi döneminde okula dönmek çocuklar açısından gerçekten çok zor olacak. Çünkü çocuklar geçen eğitim öğretim yılının ikinci döneminde evden uzaktan eğitim almak zorunda kaldılar. Bu süreçte hem akademik açıdan hem de en önemlisi sosyal duygusal gelişim açısından aksamalar oldu. Çocuklar bir anda arkadaşlarından, okullarından ve öğretmenlerinden uzak kaldılar. Okula geri dönme süreçleri yaz tatillerinin ardından normalde de zordur. Çünkü yaz tatili sebebi ile kışın olan düzen bozulmuş olabilir. Çocuklar gündüzleri daha fazla oyun oynayabilirler, yatma kalkma saatleri değişmiş olabilir ve tatil sebebiyle daha rahat davranırlar. Eylül ayı geldiğinde okula dönme sürecinde hangi sınıfta olursa olsun, genellikle 2 hafta okul düzenine tekrar uyum sağlamaya çalışırlar. Şimdi, geçen yarıyıl eğitim öğretim faaliyetleri uzaktan olduğu için okula geri dönme sürecinde uyum ve adaptasyon süreleri daha da uzun olabilir. O yüzden hem ebeveynlerin hem de eğitimcilerin mutlaka bu konuyu göz önünde bulundurmaları gerekir.

    Çocuklara bu pandemi ile başlanacak yeni eğitim öğretim hayatında nasıl davranacaklarını hem ebeveynlerin hem de eğitimcilerin anlatmaları gerekir. Çünkü böyle bir süreçte okullar açıldığında hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Ebeveynler, çocuklara bu dönemde el hijyeni başta olmak üzere temizlik kurallarına daha sıkı uymaları gerektiğini mutlaka anlatmalıdır. Okulda eğitimcilerin bu konu hakkında posterler, broşürler, videolar ve çevrim içi seminerler gibi iletişim kanallarını kullanarak çocukları bilgilendirmeleri gerekir. Okullar birkaç ay için açılsa da bir anda, tamamen geçen dönem olduğu gibi uzaktan eğitim sürecine tekrar geri dönülme olasılığı olduğunu unutmamalıyız. Böyle bir durumun olduğunu çocuklara da gerçekçi bir şekilde anlatmalıyız. Çünkü çocukların böyle bir durumu önceden bilmeleri onlar için daha iyi olacaktır.

    Pandemi hakkında çocuklara bilgi verirken çocuğun yaşına uygun şekilde ama gerçekleri anlatmalıyız. Çocuklar bu konuda olumsuz görüntülerden ve haberlerden olumsuz bir şekilde etkilenmektedirler. Aile içerisinde tek konuşulan konu pandemi olmamalıdır. Pandemi konusunda bilinçli olup gündemi takip etmemiz ancak hayatımızın odak noktasında sadece bu konunun yer almaması gerekir.

    Pandemiyle birlikte okula dönme sürecinde hem ebeveynler hem de çocuklar, çok kaygılı ve endişeli olacaklardır. Ebeveynlerin kendi kaygılarını belirli bir düzeyde tutarak çocuklara kaygı ve endişe durumlarını belli etmemeleri gerekir. Çocuklar ebeveynlerini görerek modelleme ya da sosyal öğrenme yoluyla farkında olmadan daha da fazla etkilenebilirler.

 

Psikolog İpek Türe

Instagram/@psikolog.ipekture

E-posta: psikolog.ipekture@gmail.com

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.