•  
Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuk ve Ergen Psikolojisi 10 Eylül 2020

Bu yazımızda uzaktan eğitim sürecininin öğrenciler üzerindeki etkisini ve ebeveynlerin bu süreçteki rollerini inceledik.

Şimdilik uzaktan eğitim şeklinde gerçekleşecek olan yeni bir eğitim öğretim yılına merhaba demekteyiz. Hem veliler hem de çocuk ve gençlerimiz için alışılması güç olan bu yeni sistem elbette ki örgün eğitim ile eş değer bir verim sağlamayacaktır fakat biliyoruz ki tüm dünyanın hastalıkla mücadele ettiği bu dönemi etkili bir şekilde kullandığımız takdirde kendimize döndüğümüz, kendimizi geliştirdiğimiz noktalarda yüksek oranda katkı sağlayacağı aşikâr. Geçtiğimiz dönemde de uzaktan eğitimin denenmiş olması bu yöntemin artılarını ve eksilerini ortaya koymuş, şu an için de neler yapılması veya yapılmaması gerektiği konusunda yol gösterici olmuştur.

Belki de bir dönemi daha evde karşılayacağımız bu yeni düzende, çocuklarımız ve gençlerimiz yaşıtlarından, sosyal çevresinden, hoşlarına giden aktivitelerinden uzak kalacak ancak bu dönemi en etkili şekilde sürdürmeleri için biliyoruz ki her zaman olduğu gibi, yine sizin desteklerinize ihtiyaç duyacaklar. Gerek okul yaşamları gerekse günlük hayatlarına dair belirsizlikler karşısında yaşanan kaygıyı normal düzeyde tutmamız bu konuda oldukça mühimdir. Kiminin yaşıtlarıyla oyun oynamaya, kiminin arkadaşıyla iletişim kurmaya ihtiyaç duyacağı farklı gelişim dönemlerini yaşamakta olan çocuklarımız şu an tüm zamanlardan farklı olarak bunlardan mahrum kalacaktır. Bu sebeple ebeveynler olarak onların duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak durumundayız. Ev ortamında da gerek eğitim gerekse sosyal anlamda elimizden gelen her türlü desteği sağlamamızın bilişsel, akademik ve psikolojik anlamda getirisi büyük olacaktır. Zaman zaman sizleri zorlayacak durumlar olacağı çok açık fakat uyuma zorlanacak kişinin yalnız anne babalar değil, çocuk ve gençlerimizin de olduğunu unutmamakta fayda var. Yine sadece biz yetişkinlerin değil, miniklerimizin ve gençlerimizin de rutinlerinin tamamen değiştiğini kendimize sık sık hatırlatmalı ve durumu kontrol altında tutabilmek için yeni normalimizin bu olduğunu dile getirmeliyiz.

 

Peki, biz ebeveynler olarak uzaktan eğitim kapsamında neler yapabiliriz?

 

  • İlk adımımız çocuğa bu eğitimi almak zorunda olduğunu ve uzaktan eğitim olmasının öneminden bir şey kaybettirmediğini ifade etmek olmalıdır.
  • Uzaktan eğitim ile ilgili aklında soru işaretleri varsa gidermeliyiz.
  • Sevgimizi ve ilgimizi her fırsatta göstermeliyiz.
  • Ders çalışmasına ve öğrenmesine uygun bir ortam hazırlamalıyız.
  • Başarılı ve ya başarısız olacağı dersler olabilir; bu konuya hassas yaklaşmalı, etiketleme yapmaktan uzak durmalı ve yeniden denemesi için desteklemeliyiz.
  • Yaz döneminin ardından oluşabilecek uyku düzenindeki bozulmaları göz önünde bulunduracak olursak uyku alanına müdahale etmeliyiz ve yeni bir düzen oluşturmalıyız.
  • Yine aynı şekilde uyku kadar önemli olan yeme rutininde düzenlemeler getirmeliyiz.
  • Çocukların tüm günlerini ders başında geçirmesini istememeli, kendi istek ve ihtiyaçlarını gidermesine de olanak sağlamalıyız. Bunun yanı sıra ailece geçirilecek kaliteli zaman aktiviteleri planlayabiliriz.
  • Arkadaşlarıyla iletişimde kalmasına izin vermeliyiz fakat bunun süre ve sınırlarını ortak karar ile belirlemeliyiz.
  • Çocuğun veya gencin fikirleri doğrultusunda hem akademik hem de sosyal faaliyetleri kapsayan günlük bir plan oluşturabiliriz. Bu şekilde hem otokontrolü artacak hem de erteleme davranışının da önüne geçmiş olacağız.
  • Çocuklar ve gençler zaman yönetimi konusunda her zaman başarılı olamayabilirler, bu konuda biz yetişkinlerin desteğine ihtiyaç duyacaklardır. Onlara yaşları doğrultusunda uygun açıklamalarda bulunmalıyız.
  • Okulda olduklarından daha farklı bir zaman algısı yaşayacaklarından adaptasyon sürecini anlayışla karşılamalıyız.
  • Telefon, tablet, televizyon kullanımına, yine yaşına uygun süre ve içerik kısıtlamaları getirebiliriz.
  • Virüse dair haberlere ulaşmasını engellemeli, kaygı yaşamalarının önüne geçmek açısından çocukların ve gençlerin yanında konuştuklarımıza dikkat etmeliyiz.

Çocuklarımız bizim en kıymetli hazinelerimiz, geleceğimizin yegâne belirleyicileridir; onları sadece bedensel değil, psikolojik açıdan da sağlıklı tutmak asıl görevimiz olmalıdır. Yaşayacağımız ya da hâlen yaşıyor olduğumuz problemler karşısında çözüm bulmakta zorlandığınız anlar olması olağandır fakat birer yetişkin olduklarında derin izler bırakmamak adına tüm bu problemlerin olumlu bir sonuca ulaştırılması gerekmektedir. Eğer pek çok yol denediğinizi düşünüyor, yine de uyum konusunda problem yaşamaya devam ediyorsanız bir uzmandan destek almalısınız.

 

Uzman Klinik Psikolog Şebnem Zafer

Instagram : @klinikpsikolog.sebnemzafer

E-Posta :    psikologsebnemzafer@gmail.com

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.