•  
Çocuğunuzun Kişisel Güvenliğine Dair İpuçları 31 Aralık 2019

Çocuğunuzun güvenliğini sağlamak için ne yazık ki her zaman yanında olamayabilirsiniz. Böyle durumlarda ve ilerleyen yaşlarda kendi kişisel güvenliğini sağlayabilmesi için gerekli ipuçlarına bir göz atalım.

• Bir çocuk istismar edildiğinde ya da kaçırıldığında suçlu, genellikle çocuğun tanıdığı biridir. Bu nedenle çocuklara “yabancılardan gelecek tehlike”yi öğretmek etkili değildir. Aslında bazen çocukların tanımadıkları birinden yardım istemeleri gereken durumlar da olabilir. Böyle durumlarda en iyi seçenek, çocuklarıyla beraber olan bir anneden yardım istemeleridir.

• Anne babayı bilgilendirme ve onlardan onay alma kuralıyla bağlantılı olarak eğer bir yetişkin, çocuğu, anne babasına bilgi vermeden bir yere götürmek isterse çocuğa ne yapacağını öğretin. Örneğin; yapabildiği kadar gürültü yapsın, hızlıca kaçsın ve yardım için güvendiği birini bulsun. Ayrıca kendi aranızda bir “aile parolası” belirleyin ve planlanmamış durumlarda çocuğunuzu bir yerden alması için başka bir yetişkinden yardım istediğinizde, çocuğunuzun gelen kişiye bu aile parolasını sormasını isteyin.

• Belki de güvenlik konusundaki en iyi savunma mekanizmamız, hepimizin sahip olduğu içgüdülerimizdir (huzursuzluk veya tedirginlik hissi gibi). Bazen içgüdülerimiz beynimizden daha hızlı çalışır. Belli bir kişinin çocuğunuzu rahatsız hissettiğini ya da korkuttuğunu biliyorsanız o kişinin çocukla yalnız kalmasına izin vermeyin. Onları huzursuz eden hissi (Buna bir isim verebilirsiniz.) dinlemeyi öğrenmek, çocukları bütün yaşamları boyunca korumaya yardımcı olan güçlü bir araçtır.

• Çocuklarınıza, anne babalarından ya da velilerinden bir sır saklamalarını isteyen her kim olursa o kişilere karşı dikkatli olmalarını öğretin. Çocuk, o kişiye ailesinden sır saklamadığını söylemeli ve sonra olanı anlatmak için güvendiği bir yetişkin bulmalıdır. Yetişkin kişinin sırla ilgili kötü bir niyeti olmasa da çocuğun tepkisi, kendi davranışını değerlendirmesine yardımcı olacaktır.

• Çocukların, kafalarını karıştıran ya da onlara zarar veren dokunuşlarla ilgili konuşmaları konusunda rahat olmalarını sağlayın. Çocuklar kendi bedenleri ve bedenlerinin bütün bölgeleriyle ilgili isimleri öğrendikçe o bölgelere kimlerin dokunabileceğini ve kimlerin dokunamayacağını da öğrenirler. Ayrıca çocuğa, doktorun sağlık kontrolü sırasında özel bölgelere dokunma izni olan biri olduğunu açıklayın.

• Eğer bir yetişkin, çocuğa adres soruyorsa ya da kaybolan bir hayvanı arama konusunda ondan yardım istiyorsa genelde çocuğun ilk hissi kendisine yardımcı olur. Böyle bir durumda, güvendiği bir yetişkin bulmak için oradan uzaklaşması gerektiğini öğretin. Acil bir durum olduğunda bile, çocuğun yapabileceği en iyi şey ortamdan uzaklaşmak ve 112’yi aramaktır. Ancak çocuklar kendilerini işe yaramaz da hissetmemeliler. Bir arkadaşlarına ya da komşularına yardım edebilirler ancak anne babalarını ya da onlara bakan kişiyi bilgilendirme ve onların onayını alma kuralı her zaman geçerlidir.

• Çocuk kaçıranlar, çocuklara ilgi ve sevgi göstererek onları cezbetmeye çalışırlar. Sevgi ve ilgi ihtiyacı, çocukların aleyhine kullanılabilir. Sevgi ve ilgiyi kendileriyle ilgilenen ve güvendikleri yetişkinlerden uygun şekilde alan çocuklar, uygun olmayan bir şekilde yakınlık kurarak kendileri üzerinde kontrol sağlamaya çalışan kişilerden daha kolay şüphe duyma eğilimindedirler.

• Bir istismar durumu olduğunda çocukları yardım arayışından alıkoyan engellerden biri, suçlanacaklarına ya da anne babalarının onları artık sevmeyeceklerine dair korku duymalarıdır. Çocuklar, onlara yakın olan insanların sevgi ve desteğine sahip olduklarını bilirlerse kendilerini savunmaları daha kolay olur. İstismarın herhangi bir türü gerçekleşirse çocuğun iyileşmesine yardımcı olmak ve çocuğa destek olabileceğiniz en iyi yolları öğrenmek için mutlaka profesyonel bir danışmana başvurun.

… ve en önemlisi, çocuklarınızı çok sevdiğinizi ve onların güvende olmalarını istediğinizi her zaman bilmelerini sağlayın.


  • Bu yazı, Nobel Çocuk Yayınevi tarafından yayımlanan Güven İçinde Oynayabilirim isimli çocuk kitabından derlenmiştir. 

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.