•  
Anne Babalar ve Bakımverenler İçin Sakinleştirme Önerileri 03 Ocak 2020

Çocuklara duygularını ifade etmeleri ve öfkelerini kontrol etmelerini öğretmede en büyük görev, anne babalar/bakımverenler ve eğitmenlere düşmektedir. Bu yazımızda, öfke kontrolünü sağlamada çocukların yapabileceklerini değil, biz yetişkinlerin yapabileceklerini ele aldık.

Sakin Olun: Bir çocuk, bir şeylere vurduğunda veya öfke patlaması yaşadığında bu sadece bir duygu ifadesi değildir, aynı zamanda bir yardım çağrısıdır. Siz ne kadar sakin olursanız çocuk da o kadar sakin hisseder. Sakin, kararlı ve alçak sesle konuşun. Eğilip çocukla aynı hizaya gelin ve konuşurken göz teması kurun.

Empati Gösterin: Çocuğun elini tutun ya da kolunuzu omzuna atın. “Üzgün görünüyorsun. Böyle hissetmen normal.” diyerek onun nasıl hissettiğini anladığınızı gösterin. Fark ettiğiniz duyguları tanımladığınızda çocuk da onları tanımlamayı öğrenir.

Sorunu Çözmeye Yardım Edin: Hayal kırıklığı yaratan bir durum varsa bunu düzeltmeye yardımcı olabilirsiniz. Çocuğun uğraşarak yaptığı bir kule devrildiyse birlikte yeniden yapabilirsiniz. Bir arkadaşı, oyuncağını elinden aldıysa oyuncağını geri istemesi için ona yardımcı olabilirsiniz. Eğer bir çocuk başka bir çocuğa vurmuşsa öncelikle mağdur olana yardım edin. Sonra vuran çocuğa sakince “Eller vurmak için değildir, vurmak can acıtır.” diyin ve vuran çocuğu sert bir dil kullanmadan, özür dilemesi için teşvik edin.

Yumuşak Eşyaların Olduğu Bir Sakinleşme Alanı Belirleyin: Bu alanda, puf koltuk ya da yumuşak yastıkların yanı sıra battaniye ve peluş ayıcıklar da bulundurabilirsiniz. Bu alanın sakinleşmek için mola verilen bir yer olduğunu çocuğa açıklayın.

Yakınlarda Olun: Sakinleşme zamanı, çocuğun cezalandırılması ya da soyutlanması anlamına gelmez. Bazı çocuklar sarılmaya, kucaklanmaya ve öfke patlaması yaşadıklarında yatıştırılmaya ihtiyaç duyarlar; bazıları ise kendilerine dokunulmasını istemezler. Farklı durumlarda neyin işe yaradığına bakın ama çocuğu daima güvende tutmak ve ona yardımcı olmak için yakınlarda bulunun.

Molayı Sonlandırmaya Yardım Edin: Çocuklar bir süre sonra sakinleşir ve oyuna geri dönmeye hazır hisseder. “Şimdi daha iyi hissediyorsun. Kendini sakinleştirdin.” diyerek mola vermenin olumlu etkilerini pekiştirin. Sakinleşmek için daha fazla zamana ihtiyacı olup olmadığını ya da yeniden oyuna katılmaya hazır olup olmadığını sorun. Moladan sonra sarılmayı önerin ya da çocuğu "Çak bir beşlik!" gibi paylaşımlara davet edin ve böylece yeni bir etkinliğe geçişi kolaylaştırın.

Sakinleşme Araçlarını Öğretin ve Uygulayın: Kimsenin üzgün olmadığı sakin zamanlarda, çocuğa rahatlamak için nasıl derin nefes alacağını gösterin. “Hadi nefes alırken karnımızın nasıl da büyüdüğüne bakalım.” deyin. Beraber gözlerinizi kapatın ve huzurlu hissetmek hakkında konuşun. Sakin müzikler açın ya da şarkı söyleyin. Çocuğa kollarıyla omuzlarına nasıl sarılabileceğini ya da bedenini sakinleştirmek için öne arkaya yavaşça nasıl sallanabileceğini gösterin.

Yeniden Yönlendirin: Küçük çocuklar, minik volkanlar gibi patlamadan önce en sevdiği oyuncağı veya kitabıyla ya da dikkatini çekebileceğiniz başka nesnelerle duruma hızlıca el atmaya çalışın. Bundan da önce çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılandığından emin olun. Çocuk aç mı, susuz mu, sıkıldı mı, yorgun mu, kaygılı mı ya da çok fazla uyarana mı maruz kaldı? Çocukları sakinleştirmek için kendinize öncelikle bu soruları sorun.


  • Bu yazı, Nobel Çocuk Yayınevi tarafından yayımlanan Sakinleşme Zamanı isimli çocuk kitabından derlenmiştir. 

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.