•  
Çocuklarda 2 Yaş Sendromu 01 Eylül 2020

Bu yazımızda çocuklarda görülebilen 2 yaş sendromunu ele aldık.

    Çocuk, 2 yaş civarına geldiğinde anne babalar anlayamadıkları bir şekilde çocuklarında zorlanabildikleri durumlar yaşamaya başlamaktadır. Çocuklarda; her şeye “hayır” deme, öfke nöbetleri, ebeveynle çatışma ve inatlaşma, kendi isteklerini yerine getirmekte ısrarcı olma gibi bazı durumlar görüldüğü zaman halk dilinde “2 yaş sendromu” diye bilinen bir dönemden bahsedilmektedir. Yaşanan bu durumlar karşısında anne baba ne yapacağını bilemez ve zorlanmaya başlayabilir. Hâlbuki bu durum, çocuğun gelişim döneminde yaşaması gereken bir evredir.  

    Anneye bağımlı olarak geçirilen bebeklik döneminin ardından konuşup yürüyebilen çocuk, kazandığı bu gelişim özellikleri ile fiziksel ve duygusal olarak anneden yavaş yavaş ayrılmaya başlar. Artık ayrı bir birey olduğunun farkına varan çocuk, benmerkezli bir yaklaşımla bağımsızlığını tüm çevresine kanıtlamak için çaba gösterir. 

    Bu dönemde anne babanın çocuklarına nasıl davranması gerektiği konusuna gelirsek:  

    - İlk önce “hayır” dediğiniz konuya, daha sonra çocuğunuzun ısrarlarına dayanamayarak “evet” dememelisiniz. Yani burada tutarlı davranmakta faydanın olduğunu söylemek mümkündür.  

    - Çocuğun gösterdiği aşırı tepkiler karşısında, siz de ona aynı şekilde karşılık vermemelisiniz. Yaşadığınız olumsuz durumlarda sakin kalmalı, çocuğunuza onu anladığınızı hissettirmelisiniz.  

    - Yapmasından rahatsız olduğunuz bir davranış var ise kızma, müdahale etme ve cezalandırma yoluna gitmemelisiniz. Burada bu davranışlarının karşısında çocuğunuzun ilgisini başka yere kaydırmaya çalışabilirsiniz.  

    - Çocuğunuzun kişisel gelişimini desteklemek ve ortaya çıkabilecek krizleri engellemek için, ona kendi başına başarabileceği görevler verip bu görevleri başarabileceği konusunda cesaretlendirmek, giyeceği kıyafetleri seçtirmek ve hangi oyunu oynamak istediğini sormak oldukça faydalı olacaktır.   

 

Uzman Klinik Psikolog Çağdaş Hazal Gençoğlu

Instagram: @uzm.psk.hzl

 

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.