•  
ÇOCUKLARDA YALAN SÖYLEME 26 Temmuz 2021

Bu yazımızda çocuklarda yalan söyleme davranışlarını ve yapılabilecekleri inceledik. Yazımız “Çocuk Gelişimi ve Ruh Sağlığı- Okul Öncesi Dönem” isimli kitabımızdan derlenmiştir.

 

Yalan başkalarını aldatmak amacıyla kasıtlı olarak uydurulmuş sözler ve davranışlardır. Çocuklar yaklaşık altı yaşına kadar yalan ile gerçeği tam olarak ayırt edemezler. Dolayısıyla, bu yaşa kadar söylenen yalanların pek önemi yoktur.
Çocukta okul öncesi dönemde gerçekdışı konuşmalar sık sık görülür. Çocuk bir takım olaylar durumlar uydurabilir. Hayali bazı insanlar, arkadaşlar vb. yaratır. Bunlar oyun niteliği taşır. Çocuk kurduğu bu hayalleri gerçek gibi kabul eder. Örneğin, çocuğu inanılmayacak öyküler uydurması, taklit oyunlarından hoşlanması olağandır. Bunlar yalan söylemek değildir. Okul çağına kadar çocuğun yalan söylemesi konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Zamanla çocuk gerçekçilik duygusunu kazanacaktır.
Çocuğa yalan söyledigini kanıtlama girişiminde bulunmak, gerçeğe bağlı kalması konusunda ısrar etmek doğru değildir. Öykü uydurma, hayali arkadaş edinme davranışlarını, taklit oyunlarını oynamasını engellemeye çalışılmamalıdır. Çocuğa vakit ayırmak, sıkıntılarını ortadan kaldırmak, yeterli oyuncak ve arkadaş edilmesine olanak sağlamak gereklidir.


Çocuk Gelişimi ve Ruh Sağlığı- Okul Öncesi Dönem (4. Baskı / Ocak 2020) - Nobel Akademik Yayıncılık
Ed: Prof. Dr. Fatma Gül Cirhinlioğlu
ISBN: 978-605-320-062-8

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.