•  
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE CİNSEL OYUNLAR 30 Temmuz 2021

Bu yazımızda çocukluk döneminde görülen cinsel oyunların sebeplerinden ve yapılabileceklerdan bahsettik. Yazımız “Çocuk Gelişimi 1-2” isimli kitabımızdan derlenmiştir.

Oyun, çocukların en önemli öğrenme araçları olduğundan cinselliklerini de cinsel rollerini de oyun oynayarak öğrenir ve pekiştirirler. Cinsel oyunlar bazen tek başına bazen de birkaç arkadaşla oynanabilir. Cinsel içerikli oyunlar ilk 15 ay içinde, çocuk vücut organlarını keşfederken ya da tuvalet temizliği ya da yıkama sırasında ortaya çıkabilmektedir. Üç yaş dolaylarında doktorculuk, evcilik gibi oyunlara, arkadaşlarıyla beraber tuvalete gitmelere rastlanabilir. Burada önemli olan oyunlara gösterilen tepkilerdir. Yetişkinler çocuklara kızmak, oyunu kesmek, durdurmak yerine oyunun yönünü çevirerek çocukları yönlendirebilir ve kontrol edebilirler. Cinsel oyunlar doğal olmakla birlikte çocuk sadece bu tarz oyunlar oynamak istiyorsa bir sorun olduğu düşünülmelidir (Bayhan ve Artan, 2005).

Tipik çocukluk cinsel oyun ve keşfi, düzenli olarak oynadıkları ve birbirlerini iyi tanıyan, aynı yaş ve fiziksel ölçüde olan çocuklar arasında, planlanmadan, gönüllü bir şekilde oynanan oyunlardır. Bu oyunlarda aileler kuralları açıkladığında ya da durmaları gerektiğini söylediğinde, çocukların dikkatlerinin kolayca başka yöne çekilebilme özelliklerini taşımaktadır (Akt: Eliküçük, 2011; NCTSN /National Child Traumatic Stress Network, 2009).

Aşırı cinsel oyunlar, çocuğu altüst eden bir çelişkinizi ya da şefkat göstermeyen, tensel temas ve cinsel uyarıcılardan yoksun bırakılan çocuğun içindeki eksikliği dışa vurma biçimidir. Bu tür çocukların problemlerinin incelenmesi ve yok edilmesi için bir uzmana ihtiyaç vardır (Perusse, 1985).

Çocuk Gelişimi 1-2 (1. Basım/ Aralık 2019) - Nobel Akademik Yayıncılık

Ed: Doç.Dr. Özlem Gözün Kahraman & Doç. Dr. Serpil Pekdoğan

ISBN: 978-605-033-136-3

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.