•  
ÇOCUKLUK MASTÜRBASYONU 26 Temmuz 2021

Bu yazımızda çocuklarda görülen mastürbasyon davranışı üzerinde durduk. Yazımız “Çocuk Gelişimi ve Ruh Sağlığı- Okul Öncesi Dönem” isimli kitabımızdan derlenmiştir.
 

Çocukluk mastürbasyonu ergenlik öncesi dönemdeki çocukların genital bölgelerini uyarmaları ve bu esnada terleme, kızarma, sık nefes alma ve benzeri belirtiler gözlenmesidir. Genital bölgesi ile yalnız kısa süre oynayan ve ilgilenen çocuklar için bu tanım kullanılmaz. Çocuklar çok küçük yaştan başlayarak bedenlerini keşfetmek amacıyla cinsel organları ile oynar ve genital bölgeleri ile ilgilenirler. Genital bölgeye ilginin erken başlaması duygusal sağlıklılık ve olumlu bakıcı Çocuk ilişkisi ile bağlantılı görülmektedir. Bu ilgi mastürbasyonu dönüşmediği sürece sağlıklı cinsel gelişimin bir parçası olarak görülebilir. Mastürbasyonu genital ilgiden ayıran en belirgin özellik, mastürbasyonun bedenini keşfetme hedefini aşan, uyarılma ve gevşeme eğilimleri daha çok içeren ve yetişkinlikteki orgazma benzer süreçlerin eşlik ettiği bir davranış olmasıdır.
Bir çok araştırmaya göre mastürbasyona başlama yaşı hayatın ilk haftalarına kadar inmektedir. Ancak, dört-beş yaşlarında tam anlamıyla şekil almaktadır.
Mastürbasyon bebekliklerinde uzun süre kendi başına bırakılan çocuklarda sık görülür. Anne meme sevmemiş ya da emzik verilmemiş çocuklar emziksiz kalmanın yarattığı uyarılma eksikliğini kendi kendine uyararak duyurmaya çalışır. Aynı şekilde, anne memesi ya da emzik bırakıldıktan sonra da çocuklarda bu durum ortaya çıkabilir. Yeni bir kardeşin doğumu, anne babadan birinin evden ayrılması, çocuğun anneden ayrılıp bakıcıya bırakılması gibi nedenlerle ilgilinin ve ilişkinin doyuruculuğunun azaldığı dönemlerde mastürbasyon ortaya çıkabilir. Cinsel tacize uğrama ve benzeri travmatik yaşantıları izleyen dönemlerde de çocukların mastürbasyon yaptığı saptanmıştır.
İdrar yolu enfeksiyonları, paraziter hastalıklar, genital organların kirli bırakılması, pişikler, kızlarda vajina akıntısı vb. durumlarda kaşıntıya yol açarak uyarımı başlatabilir. Kaşıma amacıyla genital organlarına dokunan ve bu yeni hazzı keşfeden çocuk yukarıdaki kaşıntıya yol açan durumlar ortadan kalksa da kendini uyarmayı sürdürebilir.
Çocuklarda genital organlara sıkı sıkıya temas eden dar giysiler, özellikle de iç çamaşırları giydirmek sürtünme nedeniyle haz uyandırmakta ve çocuğun mastürbasyona başlamasına neden olabilmektedir.
Çocukları temizlemek, krem sürmek vb. işlemler sırasında cinsel organlar ile oynamak ya aşırı şekillerde dokunmak da çocuk için uyarıcı olabilir ve mastürbasyona dönüşebilir.
Mastürbasyon bebeklerde bacaklarını kasma, herhangi bir nesneye dayanarak sallanma gibi şekillerde olabilir. Çocuklarda ile genital bölgenin uyarılması veya yazlık benzeri nesneleri sürtünme yolu ile yapılmaktadır. Daha büyük çocuklarda ritmik beden hareketleri görülür. Mastürbasyon yapan çocuğun yüzü kızarır, terler, sık nefes almaya başlar. Bir süre sonra gevşer ve uykuya dalar. Burada erişkinlikteki orgazma benzer bir süreçten söz edilebilir.
Kısaca, mastürbasyon Çeviricilerinden doyum sağlayamayan çocuğu kendi kendine bir doyum sağlama yolu dur. Mastürbasyonu önlemek için anne babanın çocuğa daha fazla zaman ayırması, ilgi göstermesi, birlikte bazı etkinliklerde (oyun oynama, alışveriş yapma, pikniğe gitme gibi) bulunması, çocuğun duygusal ve dokunsal ihtiyaçlarını karşılanması gerekmektedir.
Anne baba konu ile aşırı ilgilenmemelidir. Çocuğa kızmak, yasaklamalar ve bir takım cezalar uygulamak bir fayda sağlamamaktadır. Çocuk mastürbasyonu başladıktan sonra veya başlayacağı anlaşıldığı zaman sözel bir uyarıda bulunmaksızın, dikkati hemen başka yöne çekilmelidir. Çocuk kendi başına bırakıldığı zaman, onu cezbedecek, oyalayacak, yaşına uygun oyuncaklarla oynaması sağlanmalıdır. Uyaransızlık nedeniyle evde bütün gün mastürbasyon yapan çocuk bir kreşe gönderilmeli ya da uygun bir sosyal ortam sağlanmalıdır.
Çocuk ilgi çekmek için ya da anne babasına kızgınlık duygularını ifade etmek için de mastürbasyon yapabilir. Burada da çocuğun diğer sağlıklı davranışları üzerinde durmak, mastürbasyon davranışı hiç ilgi göstermemek en iyi yoldur. Çocuklara sıkı giysiler giydirilmemeli ve genital organlarında haz uyandıracak davranışlardan kaçınılmalıdır. Genital bölgede kaşıntı yaratacak durumlar için (parazitler vb.) önlem alınmalıdır. Bazı durumlarda doktor tavsiyesi ile sedatif etkileri olan ilaçlar kullanılabilir.


Çocuk Gelişimi ve Ruh Sağlığı- Okul Öncesi Dönem (4. Baskı / Ocak 2020) - Nobel Akademik Yayıncılık
Ed: Prof. Dr. Fatma Gül Cirhinlioğlu
ISBN: 978-605-320-062-8

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.