Bu yazımızda sosyal ve duygusal gelişimi destekleyebilmek için çocukla çalışan profesyonellerin ailelere verebileceği tavsiyelerden bahsettik. Yazımız “Çocuk Gelişimi 1-2” isimli kitabımızdan derlenmiştir.
Aileye çocuğun bakımını gerçekleştirirken (altını alma, besleme, banyo yapma vb.) zamanında, şefkatli, kucaklayan bir ebeveyn olmanın önemini vurgulayın.
Çocuklar düzeni severler ve kendilerini güvende hissederler. Bu nedenle çocukların günlük bir rutini olmasına dikkat etmeleri gerektiğini söyleyin. Örneğin yatmadan önce bir öykü kitabı okumak, yemekten sonra parka gitmek, yürüyüşe çıkmak, sofrayı kurmada ondan yardım almak, gün içinde olanlar ile ilgili sohbet etmek gibi rutinlerden örnekler verin ve ailenin yaşam şekline uygun olarak farklı önerilerde bulunun.
Yabancı korkusunun belirginleştiği yaş döneminde çocukların korkularını anlayarak destek verebilmeleri için aileyi bilgilendirin! “Ne var canım bunda korkacak!“, “Ağlama bakayım, amca / teyze o!“ gibi korkuyu reddedici değil, anlayan ve kabul eden bir yaklaşım sergileyebilmeleri için ailelere destek olun.
Ailelere, çocukların yaşıtlarıyla bir arada olup sosyalleşmesine olanak sağlayacak fırsatlar sunabilmelerinin önemini anlatın.
Çocuklarla sık sık kendi duyguları ve nedenleri hakkında konuşmanın çocuğun sosyal duygusal gelişimini nasıl desteklediği hakkında bilgi verin.
Ailelerin genel gelişimsel özelliklerini tanıyabilmeleri için bilgilendirici toplantılar planlayın.
Her çocuğun kendi hızında geliştiğini, diğer çocuklarla kıyaslanmasının yanlış olduğunu her fırsatta ailelere vurgulayın.
Çocukların kendi problemlerini çözebilmesi için fırsat tanımanın, arkadaşlarıyla yaşadığı anlaşmazlıklarda çocukların empatik düşünmesi için yardımcı olacak sorular sormanın öneminden bahsedin.
Çocuklarının gelişimini destekleyebilmeleri için rehber olabilecek kitaplar önerin. Okuma ihtimalini artırmak için bir kitap kulübü kurun. Her ay/hafta belirli bir kitap okuyup o kitabı tartışacağınız toplantılar düzenleyin.
Çocuk Gelişimi 1-2 (1. Basım/ Aralık 2019) - Nobel Akademik Yayıncılık
Ed: Doç.Dr. Özlem Gözün Kahraman & Doç. Dr. Serpil Pekdoğan
ISBN: 978-605-033-136-3