•  
AİLEDE “BİZ” KİMLİĞİNİ GELİŞTİREBİLMEK 02 Ağustos 2021

Bu yazımızda ailede “biz” kavramının önemine ve bu konuda bazı tavsiyelere yer verdik. Yazımız “Mutlu Çocuklar Yetiştirmek -For Dummies” isimli kitabımızdan alınmıştır.

“Biz“ zihniyeti, aile kimliğinin algısıdır. Bireyselliğin ya da kendini dünyanın merkezinde sanan çocukların düştüğü ben merkezci anlayışın “ben“ zihniyetinden daha güçlüdür. “Ben” anlayışından ziyade “biz” anlayışı, aileler için olmazsa olmazdır. “Biz“ zihniyeti sayesinde ailede güven, destek, sadakat ve sevginin yanında, güvenlik, özsaygı için sağlam bir temel kurulur. “Biz“ zihniyetini kurmak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

  • Aile gelenekleri teşvik edin: Aile gelenekleri, bütün ailenin birlikte yaptığı etkinliklerdır. Pazarları pizza yapmak, televizyonda maç seyretmek, her yıl kamp tatiline gitmek gibi etkinlikler bu kategoriye girebilir.

Geleneklerin, sizin ailenize özel anlamları vardır. Ömür boyu sürecek sıcaklık, yakınlık, anılarınızın olmasını sağlarlar. Gelenekler ayrıca sabah sadakat, bağlılık ve aile tarihi yaratır.

Aile olarak neleri yapmaktan hoşlanıyorsunuz? Bisiklet sürmekten, maket yapmaktan, futbol maçlarına gitmekten, film seyretmekten, pikniğe gitmekten hoşlanıyor olabilirsiniz. Çocuklarınıza sizinle ne yapmaktan hoşlandıklarını sorun.

  • Anılar biriktirin: Mutlu aile anıları biriktirmeniz için ne çok para harcamanıza, ne de çocuklarınıza son model telefonlar, oyun bilgisayarları veya spor ayakkabılar almanıza ihtiyacınız vardır. Anılar, zamana, ilgiye, çocuklarınızla paylaştığınız sevgiye dayanır. Anıların büyük olmasına gerek yoktur, birlikte geçirdiğiniz küçük anlar, birinin söylediği ya da yaptığı küçük bir şey yeterlidir.

  • Konuşmaya zaman ayırın: Hayallerinizi, hislerinizi, umutlarınızı, korkularınızı, mutluluğunuzu, acılarınızı paylaşın. Tecrübelerinizden, ihtiyaçlarınızdan söz edip birbirinizi dinlemeye zaman ayırın. Sohbete ve kendinizi ifade etmeye ayıracağınız en doğal zaman, uygun olduğunu hissettiğiniz zamandır. Benim için en iyisi, oğlumu futbol antrenmanına götürürken arabada geçirdiğimiz yarım saattir. İyi geceler demek üzere çocuğunuzun odasına gittiğinizde yatan ucuna oturup anılardan söz edebilirsiniz ya da birlikte hayal kurabilirsiniz.

  • Aile kurallarını ya da rutinlerini geliştirmek için işbirliği yapın: Gelişmesini istediğiniz şeyleri yazıp işe yarayacak çözümler bulmaya başlayın. Kim, neyi, ne zaman, nasıl yapacak? Oğlunuza her akşam ödevini yaptıktan sonra çöpü çıkarma görevini, kızınıza markete gitme görevini verebilirsiniz. Sabahları bulaşık makinesini baba boşaltabilir, anne okul karmaşasından sonra işlerini yapabilir. Kuralları olumlu bir şekilde belirtin ama çok fazla kural olmamasına dikkat edin; böylece can sıkıcı olmalarını ve ev halkının gevşetmesini engellemiş olursunuz. Kuralların nasıl işlediğini takip edin (işe yaramaya başlayana kadar haftada bir gözden geçirin) işe yaramıyorlarsa esnek var mı, bunaltıcı olduklarında değiştirin.

  • İyi günde kötü günde birbirinizi destekleyecek davranışlar geliştirin: Dengeli bir aile ortamı geliştirmek; boşanma, yas, işsizlik, hastalık ya da kazalar gibi başınıza gelebilecek her şeyle başa çıkabilmek için gereklidir. Güçlü aileler, değişimden geçerken dağılmak yerine birbirine sarıldıklarından darbelere, hayal kırıklıklarına karşı ayakta durabilir.

 

Mutlu Çocuklar Yetiştirmek -For Dummies(3. Basımdan Çeviri 2. Basım / Mart 2020)- Nobel Akademik Yayıncılık

Ed: Sue Atkins

Çeviri Ed: Fatma Melike Eşdur

ISBN: 978-605-9746-31-1

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.